Artikel geschreven door Karlijn Visser van holistik.nl:

Tijdens mijn Inner Beauty Retreat op Mallorca begin september heb ik kennis mogen maken met een paar interessante teachers en hun werk. Zo leerde ik van ademcoach Tamara Groen wat bewust ademhalen is. Iets dat gepaard kan gaan met de nodige tranen en weerstand in je lijf, om uiteindelijk bij een staat van diepe ontspanning uit te komen. 

Ademhaling: trauma-oplosser en one-way-ticket naar de ziel

Ademhalen doen we op de automatische piloot. Waar ik echter achter kwam in de ademhalingsworkshop van Tamara was dat mijn ademhaling soms gewoon stopt voor een aantal seconden. Dan vergeet ik serieus in te ademen. Helemaal wanneer ik zenuwachtig ben voor een presentatie of een lastig gesprek. Best bizar eigenlijk dat volledig en diep ademhalen helemaal niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Bij dieren ligt dit anders. Die halen altijd ononderbroken adem. Hier wilde ik meer over weten en ging met Tamara in gesprek over haar vak.

karlijn-tamara-585x390Waarom is goed ademhalen voor dieren vanzelfsprekend en voor mensen niet?

‘Dieren hebben geen ego! Ze hoeven geen eer hoog te houden en hebben niks te verbergen. Dat werkt bevrijdend zodat de lucht vrij kan stromen door hun lichaam. Ook hebben dieren zichzelf geen restricties opgelegd over wat ze meemaken en op het uiten van pijn die ze ervaren. Ze ademen er dwars doorheen, daar waar wij mensen het vast zetten en het trauma opslaan’.

Ademen baby’s wel op de juiste manier?

‘Meestal wel. Alhoewel de geboorte – energetisch gezien – je grootste trauma kan zijn. Stel je maar eens voor: een uitweg vinden door een lange donkere, veel te krappe tunnel. Da’s geen pretje. Het is een samenspel tussen moeder en kind. Na een jaar of 3/4 verliest een kind het ‘automatisch goed ademhalen’. Als een kind zich lange tijd niet gezien of gehoord voelt, wordt de ademhaling onderdrukt. Het kind mag van zichzelf niet meer voluit voelen wat pijn met hem doet. Mama of papa kunnen de emoties van het kind namelijk niet handelen en gaan de boel sussen. ‘Je hoeft niet te huilen of boos te zijn hoor’ of ‘ik heb nu even geen tijd voor je’. En opnieuw is daar dan de pijnlijke afwijzing. Misschien is het ook zo dat het niet gewenst is in onze samenleving om alles maar te voelen en te uiten. Dat bevestigt de overtuiging van het kind dat het niet goed genoeg is’.

Hoe moeten we dan eigenlijk ademhalen?

‘De juiste manier van ademhalen is een natuurlijke flow: een ononderbroken ademstroom zonder dat je je adem hier of daar vasthoudt. Wat dit je kan brengen? Meer rust en tegelijkertijd geeft het je meer energie en concentratie. Wat we tijdens het retreat geoefend hebben heet ‘connective breathing‘: ademen zonder pauzes tussen de in- en uit ademhaling en tussen de uit- en in ademhaling. Een ononderbroken ademflow dus. Je ademt naar je hart omdat dit bijdraagt aan het openen van je bovenste chakra’s en je hart’.

Wat kan er naar boven komen tijdens een connective breathing sessie?

‘Werkelijk ALLES wat we ooit hebben onderdrukt kan boven komen drijven. Denk aan onverwerkte emoties, dingen die we niet mogen, willen of durven voelen in daily  life, etc. Meestal onderdruk je dit soort zaken onbewust. Best beangstigend. Maar hoe heerlijk is de gedachte dat je het door deze vorm van ademhalen kunt laten oplossen? Beslis voordat je met de ononderbroken ademhalen begint dat je je veilig voelt, je overgeeft aan wat er gaat komen en met de ademcoach een vertrouwensband opbouwt’.

Wat mag je tijdens een adem sessie verwachten van de begeleiders?

‘Het is belangrijk dat begeleiders je door een proces heen helpen. Integratie van je gedoe, trauma’s en onverwerkte pijn is uiteindelijk wat je wil bereiken. Nadat je door het proces heen gegaan bent, zijn de begeleiders er voor je om je langzaam terug te brengen naar je natuurlijke ademstroom. Meestal heb je hier meer dan 2 sessies voor nodig om bij de diepere lagen te komen.’